КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Продовольча безпека, харчування та благополуччя

Як наголошує ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та зміцнення здоров’я. Здорове харчування – це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.

Харчова безпека – це постійне і ретельне дотримання правил чистоти, це обирати лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.

Рекомендації для здорового харчування:

Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.

Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.

Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру.

Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.

Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов’язані.

Продовольча безпека – це про наявність і доступність їжі. Це питання стало особливо гострим з початком повномасштабної війни росії проти України і зачіпає не лише нас, а й увесь світ. Бо наша країна – одна з найбільших виробниць та експортерок основних продуктів. До прикладу, більше половини зерна, що вирощується в Україні, іде на експорт – і це не лише важлива галузь для нашої економіки, а і їжа для десятків мільйонів людей по всьому світу.

Що можна зробити для зміцнення продовольчої безпеки?

Глобальна задача і для споживачів, і для виробників – скорочувати відстань від поля до виделки наскільки це можливо. В ідеалі, щоб бути впевненими і в походженні їжі, і в її якості – як споживачі ви маєте знати фермерів, які виготовляють вашу їжу. Найкраще, щоб виробники їжі були якомога ближчими до вас географічно. Так ви і підтримуєте людей поруч із вами, і зменшуєте шкоду довкіллю, яку спричиняє транспортування їжі.

Наразі територіальні громади отримали значні повноваження у сфері управління земельними ресурсами та розпочали створення комунальних підприємств, як займаються сільським господарством. Загалом в Україні діє 300 таких підприємств, які працюють над посиленням продовольчої безпеки та збільшенням продовольчого резерву.

В умовах війни також важливою є підтримка міжнародних партнерів, які допомагають долати виклики різного спрямування. З моменту повномасштабного вторгнення в Україні свою роботи розпочали місії багатьох міжнародних організацій, які покликані вирішувати гуманітарні кризи.

Інформаційне джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Освітньо-аналітичний центр розвитку громад.

ГО Центр екологічних ініціатив “Екодія”.