
Літо – пора канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що пік харчових отруєнь зазвичай припадає на спекотну пору року. 🌡️Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають харчові інтоксикації.
🤢Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою або хвороботворними мікробами. Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.
☝️Продукти, які часто викликають харчове отруєння:
🐟риба, морепродукти, у тому числі устриці, молюски, мідії, та морські гребінці;
🥩м’ясні делікатеси, включаючи шинку, бекон, салямі та хот-доги;
🥛молоко та молочні продукти;
🧀м’який сир (фета, брі та камамбер, сир із пліснявою та непастеризований сир;
🥬овочі та листова зелень, особливо салат, шпинат, капуста, селера, та помідори;
🥚яйця;
🫛коренеплоди, сирі паростки (ростки люцерни, квасолі, конюшини та редьки);
🥫консерви, паштети, соління;
🧃непастеризований сік.
Перші симптоми отруєння з’являються протягом 2 – 6 годин. До типових
проявів харчового отруєння належать:
🔴підвищення температури;
🔴різкий біль у животі;
🔴діарея;
🔴нудота і блювання;
🔴відсутність апетиту та слабкість;
🔴зневоднення організму.
Як уникнути хвороби та не завдати небезпеки здоров’ю і не зіпсувати літній
відпочинок? Існують прості правила профілактики харчових отруєнь
🟢Дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні.
🟢Ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням.
🟢Перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування.
🟢Здійснювати термічну обробку продуктів.
🟢Зберігати сирі продукти окремо від готових страв.
🟢Уникати підозрілих грибів та ягід.
🟢Не купувати харчові продукти у місцях несанкціонованої торгівлі.
Використовуючи ці правила, ви гарантовано попередите харчове отруєння
домашньою їжею. Але цього ще недостатньо: можна підхопити кишкову інфекцію і поза домом. 💦Тому крім особистої гігієни необхідно привчати і дітей до неї з раннього віку, до миття рук перед їжею, не їсти овочі та фрукти, не помивши їх.
🙏Бережіть своє здоров’я та здоров’я дітей!