КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Вересень – Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера

Хворобу Альцгеймера називають «чумою XXI сторіччя», адже за різними даними, в світі на неї страждають більше 50 мільйонів людей. Це захворювання є найбільш розповсюдженою формою втрати пам’яті, або деменції.

За визначенням ВООЗ, деменція – це хронічний прогресуючий синдром, що викликаний різноманітними захворюваннями головного мозку, для якого характерна ­деградація когнітивних функцій (пам’ять, мислення, мовлення, здатність до орієнтації, контроль над поведінкою, виконання повсякденних функцій) більшою мірою, ніж це притаманно фізіологічному.

До основних ознак захворювання належать: втрата пам’яті, труднощі в пошуку (підборі) потрібних слів або розуміння того, що говорить співрозмовник, складність у виконанні рутинних завдань, особистісні зміни і перепади настрою. Крім того, старіння мозку ­може асоціюватися зі зниженням когнітивного функ­ціонування, яке зазвичай виходять за межі вікової норми, але не сягає рівня деменції. Зокрема, для позначення таких станів було введено діагностичну категорію «Легкі когнітивні порушення».

Найчастіше захворювання починається з розладу короткочасної пам’яті, тобто людина легко забуває отриману нещодавно інформацію, і в той же час легко відтворює факти і події, що відносяться до далекого минулого.

Потім довготривала пам’ять розладжується, з’являються поведінкові відхилення, які зазвичай загострюються ввечері: плаксивість, роздратованість, агресія, може навіть з’явитись тяга до бродяжництва.

Останньою стадією хвороби є тяжка деменція. В цей період людина вже повністю залежить від сторонньої допомоги, вона не може виконувати елементарні побутові функції (одягатися, виконувати гігієнічні процедури), приймати їжу, її мова складає з уривчастих фраз, словниковий запас зводиться до мінімуму.

Вересень став місяцем, протягом якого запропоновано не лише обговорювати проблеми, пов’язані з деменцією, в колі сім’ї, друзів, колег, а й бути активним учасником акцій із привернення уваги до зазначеної проблеми. На сайті www.worldalzmonth.org можна ознайомитись із ­плакатами, бюлетенями та банерами різними мовами, які можуть стати в пригоді як засоби громадської, корпоративної та державної промоції.

Попри сенсаційні заяви науковців, сьогодні ліків для радикальної боротьби із цією хворобою не знайдено. Наразі доступні лише методи, які можуть частково скоригувати стан хворого, сповільнити прогресування деменції та пом’якшити симптоми захворювання.

Зазвичай хворобу Альцгеймера діагностують у людей старше 65-ти років, нажаль, останнім часом спостерігається все більше її поширення і «помолодшення» (серед осіб у віці 45–65 років).

Профілактика хвороби Альцгеймера:

~ фізична активність, що включає щоденну ранкову гімнастику, піші прогулянки, плавання, легкий біг, їзду на велосипеді тощо;

~ збалансоване харчування і дієта, що виключає жирні, смажені, копчені продукти, обмеження споживання солі й цукру, перевагу слід віддавати овочам, фруктам, нежирному м’ясу і рибі, кашам, молочнокислим продуктам;

~ достатнє вживання вітамінів (особливо групи В);

~ відмова від спиртних напоїв;

~ щоденні вправи на тренування пам’яті (вивчення іноземних мов, рішення кросвордів і головоломок, заучування телефонних номерів, дат, віршів тощо).

Нагадуємо, що дуже важливо звертатися до лікаря для встановлення й уточнення діагнозу та призначення терапії. Будьте здорові!