КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Літня пора – це чудово.

Але коли температура (і рівень вологості) стрімко підвищується – отримати тепловий або сонячний удар дуже просто.

Тепловий удар – це перегрів усього організму.
Він може виникнути те тільки під час перебування на сонці в спекотну погоду, але й подорожуючи в транспорті чи перебуваючи у приміщенні, що погано провітрюються, у сауні чи під час виконання фізичних вправ в пік сонячної активності.
Сонячний удар – різновид теплового удару.
Це результат локального перегрівання голови під прямим сонячним промінням в спекотну погоду.

Як запобігти тепловому чи сонячному удару, розповідає лікарка нашого Центру, Ольга Володимирівна:
– Носіть в сонячну погоду головні убори. Це може бути кепка, капелюх, панамка. Віддавайте перевагу світлим тонам – вони менше нагріваються.
– Носіть легкий, вільний одяг з натуральних тканин, світлих кольорів, бажано з довгим рукавом. Синтетичний, тісний, теплий одяг порушує терморегуляцію – заважає тілу виділяти тепло.
– За 30 хвилин перед виходом на вулицю наносьте сонцезахисний крем.
– При тривалому перебуванні на сонці шукайте прохолоду й тінь , щоб Ваше тіло мало можливість відновитися.
– Уникайте надмірного охолодження при купанні у водоймах з холодною водою та льодом, знаходження в безпосередній близькості від кондиціонера.
– Пийте достатньо води! Незалежно від того, наскільки Ви активні, пийте якомога більше. Не чекайте на відчуття спраги – пийте постійно маленькими порціями. Прохолодна питна вода допоможе вашому тілу підтримувати нормальну температуру тіла.
♥ Увага: порадьтеся з Вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води у спеку, якщо є якісь протипокази за станом здоров’я.
– Не забувайте, що фабричні фруктові соки треба пити з обережністю, вони містять багато цукру. Міцні напої, насичений чай, кава, пиво є діуретиками – збільшують виділення рідини, чого не можна допускати в спеку. Не рекомендується вживати газовані та алкогольні напої.
– Обмежуйте час перебування на сонці в період з 11.00 до 16.00 години – в цей час сонячне проміння найбільш інтенсивне.
– Уповільніть темп: зменшуйте об’єм фізичних вправ під час спеки. Якщо навантаження у спеку змушує Ваше серце битися сильніше і Вам не вистачає повітря, припиніть будь-які навантаження.
– Перемістіться у прохолодне місце або у тінь і відпочиньте, особливо, якщо Ви відчуваєте запаморочення або слабкість.
– Ніколи не залишайте немовлят або домашніх тварин у припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами.