КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Сезонні ризики: осінні алергії

   Найбільш поширеною причиною виникнення осінньої алергії є цвітіння амброзії, пилок якої літає в повітрі з серпня до кінця жовтня.

   Цвітіння рослини викликає лихоманку, яка проявляються у вигляді чхання, нежитю, закладеності носа, свербіння, сльозливості очей. Серед вересневих алергенів у більшості регіонів України – полин; кропива та борщівники; золотушники, щириця й лобода і деякі інші рослини.

   Також восени з’являються спори цвілі, які поширюються в повітрі як результат перегною опалого листя та іншої рослинності, в’янучої восени. Це погіршує симптоми алергії, оскільки частинки цвілі піднімаються високо в повітря і стають надзвичайно сильними подразниками для людей з алергією. Спори цвілі також сприяють розвитку проблем з диханням серед астматиків.

   Симптоми захворювання

  • сльозотеча;
  • раптова поява нежиті;
  • свербіж в носовій порожнині, а також в області горла та рота (при алергії на пилок);
  • темні кола під очима; набряк слизової;
  • кашель,
  • ядуха, задишка, утруднене дихання – при астматичному прояві алергії.

Причини:

  1. Рослини (амброзія та лобода): небезпека полягає в тому, що пилок рослин може розповсюджуватися на сотні кілометрів. Процес цвітіння амброзії може тривати аж до жовтня.
  2. Грибки та бактерії: опале листя, яке тривалий час пріє та гниє є чудовим середовищем для розвитку грибків та бактерій. Зараження може відбутися навіть у вологих приміщеннях, де легко утворюється чорна цвіль. Одним із негативних наслідків даної алергічної реакції є бронхіальна астма.
  3. Пиловий кліщ: проживає в житлових приміщеннях. Алергічну реакцію викликають продукти його життєдіяльності які містяться в м’яких іграшках, килимах. Пилові кліщі непомітні для людського ока, але негативні наслідки їх потрапляння в організм достатньо серйозні (хронічні захворювання легень).

Як врятуватися від осінньої алергії?

Для лікування традиційно застосовують антигістамінні і протинабрякові препарати. Усі призначення повинен робити виключно лікар, грунтуючись на стані здоров’я хворого і тяжкості ситуації. Особливу увагу рекомендують приділити профілактиці.

Так, наприклад, варто заздалегідь потурбуватися про зміцнення імунітету перед настанням осені. Також потрібно стежити за гігієною приміщення: тримати вікна закритими, щоб пилок не потрапляв до квартири, і забезпечити регулярне вологе прибирання підлоги.