КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Червневі зливи створили чудові умови для росту грибів – високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто.

Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно. Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Люди, надто чутливі до грибних білків, мусять бути особливо обережними. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.

Та найгірше все ж те, що сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, – бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.

Дізнатися більше про неїстівні та отруйні гриби, про отруєння ними та про першу допомогу: https://tinyurl.com/5n87b3t7

А для початку почитайте правила збору грибів:

  • Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
  • Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
  • Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  • Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

  • Гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;
  • Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
  • Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби – відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити вживання грибів: діти, вагітні, літні люди, ослаблені люди, люди з проблемами травної системи.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея – найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми: різкий біль у животі; головний біль; підвищення температури тіла; галюцинації; холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок); судоми; задуха; марення; зниження пульсу, запаморочення.

ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ:

  • негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте: симптоми, причину отруєння, що вже робили для допомоги отруєному;
  • промийте шлунок чистою водою: випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання, повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода;
  • прийміть сорбенти;
  • дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу – це може прискорити всмоктування токсинів в організм!

Джерело інформації: Центр громадського здоров’я України

#гриби #цгз #здоровʼя