КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Щорічно 10 вересня відзначається Міжнародний день гінекологічного здоров’я

Жіноче здоров’я – поняття широке. Це і догляд за тілом та зовнішністю, і уважне ставлення до свого здоров’я.

Сучасні жінки часто беруть на себе велику відповідальність – турботу про рідних, близьких, зокрема про їхнє здоров’я. При цьому догляд за власним здоров’ям може відходити на другий план. Нерідко це призводить до серйозних наслідків. Адже багато захворювань перший час можуть протікати безсимптомно. Тому дуже важливо, щоб кожна жінка регулярно відвідувала гінеколога, хоча б один раз на рік.

Згідно віку обов’язковими дослідженнями є:

  • З 21 року проводити скринінг раку шийки матки, який складається з цитологічного дослідження цервікального мазку.
  • До 25 років обов’язковим є щорічний скринінг на хламідіоз та інші інфекції, які передаються статевим шляхом. Таке обстеження необхідно при зміні статевого партнера та при незахищеному сексі.
  • У 35 років скринінг раку шийки матки доповнюється визначенням ВПЛ (вірус папіломи людини). Ці тести проводяться 1 раз на 3 роки, якщо є якісь відхилення – частіше.
  • В сучасних умовах варто щорічно проводити ультразвукове обстеження органів малого тазу, що дозволяє виявити міому матки, поліпи ендометрія, ендометріоз, пухлини яєчників на ранніх стадіях.
  • З 35 років необхідне щорічне інструментальне обстеження молочних залоз.
  • У 40 років варто пройти першу мамографію.
  • У період 40-50 років провідний метод обстеження молочної залози (УЗД чи мамографія, або і комбінація цих досліджень) визначається індивідуально в залежності від структури молочної залози.
  • Після 50 років рекомендовано основний метод скринінгу раку молочної залози – мамографія.

За яких гінекологічних симптомів слід негайно звернутися до лікаря?

  • біль, кровотеча і нетипові виділення зі статевих шляхів
  • кров’яні виділення після статевого акту
  • кровотечі поза графіком менструацій.

Не гайте часу! Адже, дуже багато гінекологічних захворювань на ранніх стадіях лікуються легко, швидко і без ускладнень.

Надважливим для жінки є здоровий спосіб життя. Повноцінне харчування і сон допомагають налагодити гормональний баланс і протистояти шкідливим впливам довкілля. А жінки, що планують вагітність, мають вживати фолієву кислоту (вітамін В9), яка запобігає вадам розвитку плоду.

Доведено також прямий причинно-наслідковий зв’язок між курінням та безпліддям. Вважають, що компоненти цигаркового диму викликають мутації та оксидативний стрес в яйцеклітинах. Пасивне куріння також має негативний вплив.

Шкодить фертильності й ожиріння. Із ним пов’язують синдром полікістозних яєчників.

Бережіть себе! Нехай це свято нагадає всім жінкам про важливість регулярних профілактичних оглядів. Бажаю вам завжди дбати про своє здоров’я, не ігнорувати симптоми та вчасно звертатися до лікарів. Нехай у вашому житті буде більше інформації про жіноче здоров’я та менше табу навколо цієї теми.