КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Якщо не вдалося уникнути сонячного чи теплового удару. Що робити? – розповідає лікарка нашого Центру, Ольга Володимирівна.

Ознаки теплового і сонячного удару:  з’являється різка втома, слабкість;  головний біль;  потьмарення в очах;  шум у вухах;  запаморочення;  біль у ногах, спині;  нудота, блювота;  посилене дихання; кровотеча з носа;  підвищення температури тіла;  дезорієнтація;  втрата свідомості.

Що робити з потерпілим у разі сонячного чи теплового удару?

 Потерпілу людину потрібно перенести в прохолодне приміщення, краще з кондиціонером, чи у затінок.  Зніміть з неї тісний одяг і охолоджуйте її.

Якщо є лід, можна зробити холодний компрес на голову (але так, щоб не застудити ) або змочити прохолодною водою голову та груди, якщо є можливість, ділянки де проходять великі судини (бокова поверхня шиї, під пахвами, в паху).

 Покладіть потерпілого в горизонтальне положення, щоб забезпечити приплив крові до мозку, можна дещо підняти ноги.  Дайте йому прохолодної (не холодної ) води чи інших напоїв без вмісту алкоголю, кофеїну і цукру.

 Якщо людину нудить – покладіть її на бік, щоб не дати захлинутися блювотними масами.

Якщо спостерігається будь-що з перечисленого:  постраждалий в непритомному стані;  температура тіла 39 º С і вище;  є блювання;  дезорієнтація, галюцинації;  судоми,  втрата свідомості – негайно слід набирати «103».

 У разі непритомності, нудоти, блювання  надати стабільно-бокового положення, або покласти горизонтально з піднятими ногами, голова на бік.

 У разі зупинки дихання і серця треба негайно розпочинати реанімаційні заходи – непрямий масаж серця, штучну вентиляцію легень і не припиняти їх доти, доки не приїдуть медпрацівники.