КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

☀️Профілактика харчових отруєнь

Літо – пора канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що пік харчових отруєнь зазвичай припадає на спекотну пору року. 🌡️Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають харчові інтоксикації.

🤢Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою або хвороботворними мікробами. Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.

☝️Продукти, які часто викликають харчове отруєння:

🐟риба, морепродукти, у тому числі устриці, молюски, мідії, та морські гребінці;

🥩м’ясні делікатеси, включаючи шинку, бекон, салямі та хот-доги;

🥛молоко та молочні продукти;

🧀м’який сир (фета, брі та камамбер, сир із пліснявою та непастеризований сир;

🥬овочі та листова зелень, особливо салат, шпинат, капуста, селера, та помідори;

🥚яйця;

🫛коренеплоди, сирі паростки (ростки люцерни, квасолі, конюшини та редьки);

🥫консерви, паштети, соління;

🧃непастеризований сік.

Перші симптоми отруєння з’являються протягом 2 – 6 годин. До типових

проявів харчового отруєння належать:

🔴підвищення температури;

🔴різкий біль у животі;

🔴діарея;

🔴нудота і блювання;

🔴відсутність апетиту та слабкість;

🔴зневоднення організму.

Як уникнути хвороби та не завдати небезпеки здоров’ю і не зіпсувати літній

відпочинок? Існують прості правила профілактики харчових отруєнь

🟢Дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні.

🟢Ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням.

🟢Перевіряти зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування.

🟢Здійснювати термічну обробку продуктів.

🟢Зберігати сирі продукти окремо від готових страв.

🟢Уникати підозрілих грибів та ягід.

🟢Не купувати харчові продукти у місцях несанкціонованої торгівлі.

Використовуючи ці правила, ви гарантовано попередите харчове отруєння

домашньою їжею. Але цього ще недостатньо: можна підхопити кишкову інфекцію і поза домом. 💦Тому крім особистої гігієни необхідно привчати і дітей до неї з раннього віку, до миття рук перед їжею, не їсти овочі та фрукти, не помивши їх.

🙏Бережіть своє здоров’я та здоров’я дітей!