КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆1 серпня – Міжнародний день грудного вигодовування і лактації

📆1 серпня – Міжнародний день грудного вигодовування і лактації

🤱Грудне молоко – ідеальний продукт харчування та кращий початок життя для дитини. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує виключно грудне вигодовування впродовж мінімум перших шести місяців життя дитини. Важливо знати, що грудне вигодовування приносить користь не лише дитині, але й матері, у якої знижується ризик розвитку раку молочної залози, раку яєчників та діабету.

👶З молоком матері немовля отримує поживні речовини та вітаміни, а також антитіла – захист від хвороб. Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти.

💓Переваги грудного вигодовування – це не лише здоров’я немовляти, а й упевненість молодої мами. Заради цього необхідно налагодити лактацію та правильне грудне вигодовування з перших днів народження малюка.

💓 Тому жінка повинна прагнути виконувати правила успішного грудного вигодовування, щоб забезпечити для своєї дитини здоров’я, а відповідно і кращі умови для росту й розвитку її організму.

☝️Основні правила успішного грудного вигодовування:

(на основі рекомендацій ВООЗ / ЮНІСЕФ)

🟡1.Перше прикладання дитини до грудей має відбутися протягом першої години після народження, ще в пологовій палаті.

🟢2.Забезпечити спільне перебування матері й дитини в одній палаті, що дозволить матері й дитині адаптуватися один до одного, й налагодити годування на вимогу дитини.

🟡3.Дотримуватись лише грудного вигодовування у перші дні життя дитини: важливо щоб дитина у перші дні життя отримувала лише молозиво з грудей матері. Молозиво повністю забезпечує потреби дитини в калоріях, білках, жирах і вуглеводах. Воно містить мало рідини, що захищає недорозвинені нирки дитини від надмірного навантаження. Молозиво покриває незрілу поверхню кишечника, захищаючи її від бактерій, вірусів, паразитів і інших патогенних агентів. Імунні фактори допомагають системі приготовитись до процесу травлення. Фактори росту активізують власні системи дитини, діючи, як імуномодулятори і стимулятори росту.

Будь яке догодовування дитини можливе тільки у виняткових випадках, при цьому забороняється використовувати пляшечку. Догодовувати потрібно тільки з ложечки, піпетки, шприца без голки, або системи для годування біля грудей.

🟢4.Правильне прикладання до грудей і зручне положення при годуванні.

Це дозволить матері уникнути багатьох проблем й ускладнень із грудьми.

Мамі варто навчитися цьому спеціально на курсах для вагітних або у цьому їй повинні допомогти жінки які вміють правильно прикладати дітей, або консультант з грудного вигодовування.

Ознаки правильного прикладення дитини до грудей:

💚підборіддя і носик дитини доторкається грудей;

💚її рот широко розкритий;

💚її нижня губа вивернута назовні;

💚щічки дитини круглі або ніби розпливаються по материній груді;

💚більша частина ареоли захоплена ротиком дитини (губки розміщенні на 2,5– 4 см вище від основи соска);

💚дитина повільно смокче і чути, як вона ковтає молоко;

Якщо дитина правильно захопила мамину грудь, то вона може смоктати її скільки завгодно, не завдаючи мамі шкоди. Як правило, дитина сама випускає груди, задоволена і сонна.

🟡5.Дотримуватись годування на вимогу дитини.

Дитина прикладається до грудей не тільки для того, щоб поїсти. Ссання грудей – це спосіб спілкування з матір’ю, що забезпечує дитині почуття безпеки й комфорту. Тому маля треба прикладати до грудей по вимозі але не рідше ніж кожні 1,5-2 години (вдень). В дитини перших місяців життя в добу буває 12-20 прикладань до грудей.

Не треба боятися прикладати дитину до грудей так часто як вона просить. Шлунок дитини фактично не бере участі у переварюванні молока. Молоко проходить через нього транзитом, перебуває в ньому 15-20 хв., а потім попадає в кишечник, де само себе переварює й всмоктується стінками кишечнику. При частому годуванні шлунок не розтягується, вночі може не відпочивати – він і так майже не працює.

❗Дуже велику складність для годуючих жінок відіграє дезінформація, так, навіть в сучасному світі.

Отож, хочеться проговорити та розвінчати найпоширеніші міфи про грудне вигодовування:

⚠️МІФ 1: Грудне вигодовування (ГВ) завдає болю!

💓Ні, годування завжди БЕЗБОЛІСНЕ, якщо прикладання до молочної залози правильне.

Незначні болючі відчуття можливі в перші дні (період налагодження ГВ), але в подальшому годування не повинні приносити дискомфорт.

⚠️МІФ 2: Малий розмір грудних залоз призводить до недостатньої кількості молока!

💓Молоко виробляється у молочних залозах, а розмір грудей залежить від кількості підшкірно-жирової клітковини (вона не виробляє молоко).

⚠️МІФ 3: При ГВ необхідно додатково давати воду малюку!

💓Відомо, що грудне молоко на 80% складається з води!

І ним заповнюються потреби як їжі так і води для малюка!

Якщо ми даємо додатково воду, то виходить, що ми зменшуємо кількість грудного молока, яке могла отримати дитина, а даємо їй просто баласт у вигляді води!

⚠️МІФ 4: Необхідно дотримуватися однакових часових проміжків між годуваннями.

💓Ні! Дитина має бути на ГВ ЗА ВИМОГОЮ

Розпочинати годування необхідно щоразу, коли дитина проявляє найменші ознаки голоду.

Отже, усе залежить від потреб малюка.

☝️(будьте уважні, якщо використовуєте метод лактаційної аменореї для контрацепції – там інші вимоги).

⚠️МІФ 5: Дієта годуючої мами.

💓Оскільки грудне молоко в нашому організмі утворюється із крові та лімфи, а не з тієї їжі яку ви їсте, то і виходить, що “сидіти” на гречці з курячим філе немає сенсу.

Харчування матері-годувальниці повинно бути збалансованим (і не важливо якого кольору фрукт чи овоч).

⚠️МІФ 6: Після кожного годування треба зціджувати молоко.

💓Зціджування без причини може спричинити надмірну лактацію та застій молока.

Прибуває рівно стільки молока, скільки дитина висмоктує. Якщо додатково щось зціджувати, то прибуває стільки, скільки ми забрали з молочної залози, а це може призвести до застою грудного молока, больових відчуттів, маститу!

⚠️МІФ 7: ГВ та препарати несумісні.

💓Більшість ліків безпечно приймати під час годування груддю, але є декілька, включаючи деякі безрецептурні речовини, які можуть бути шкідливими для дитини.

❗УВАГА, перевірити сумісність ліків з ГВ можна за посиланням:

http://www.e-lactancia.org

☝️Не завжди ті ліки, які небезпечні для прийому вагітними жінками, будуть небезпечними для малюка при ГВ.

🤱💕Пам’ятайте, грудне вигодовування – запорука здоров’я дитини!