КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆25 червня – Всесвітній день вітиліго

Вітиліго (від лат. vitium – порок + -igo = «порочна хвороба») – придбане хронічно, захворювання шкіри з групи дисхромії, що характеризується появою на шкірі депігментованих плям білого кольору, схильних до периферичного росту, злиття, внаслідок відсутності або зниження вмісту в шкірі пігменту меланіну.

👫Найбільш схильні до патології люди з наступними схильностями:

🟠Генетичні мутації. Американські вчені довели, що понад 30 генів впливають на функціонування меланоцитів. Зміна кожного з них збільшує ризик розвитку вітиліго.

🟠Стрес. За наявності схильності спровокувати прояву патології може стрес.

🟠Негативний вплив довкілля. Тригерами довкілля вчені називають ультрафіолетове випромінювання, радіаційний вплив, вплив токсичних хімічних речовин.

🟠Хронічне захворювання. Спровокувати розвиток вітиліго можуть також хвороба Аддісона, анемія, діабет, псоріаз, захворювання щитовидної залози.

☝️Цікава інформація: Завдання імунної системи – боротися з вірусами, бактеріями, інфекціями У людей з аутоімунними захворюваннями імунні клітини помилково атакують власні здорові тканини організму. У випадку з вітиліго під удар потрапляють клітини, які виробляють пігмент.

🫣На перші ознаки вітиліго людина може не звернути увагу. Починається патологія непомітно. На початковій стадії хвороби на шкірі утворюється кілька невеликих білястих плям. Часта локалізація – руки, передпліччя, ступні та обличчя. Плями не болять, не сверблять, не виступають над шкірним покривом. Поступово плями “зростають”, поширюються. Рідше залишаються однієї форми на одному місці. Ще рідше ділянки шкіри самостійно відновлюють пігмент.

🔬Діагностика вітиліго

Підтвердити захворювання може досвідчений дерматолог після візуального та апаратного огляду. Фахівець може застосувати лампу Вуда, дерматоскоп.

🔍Можна провести біопсію: забір зразка матеріалу шкірного покриву з подальшим лабораторним дослідженням для виключення небажаних процесів.

🙌Вітиліго не вимагає лікування, оскільки, як правило, не становить загрози для здоров’я та життя. Однак якщо косметичний дефект серйозно псує ваше життя, впливає на ваш емоційний добробут, можна спробувати позбутися білих плям.

Сучасні методи лікування вітиліго припускають:

🟢медикаментозну терапію;

🟢лікування вітиліго лазером;

🟢хірургічне втручання.

Бережіть себе та будьте здорові!