КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. ⌛Згідно з ВООЗ, щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане із вірусними гепатитами, помирає одна людина. В Україні щонайменше 5% українців інфіковані гепатитом С та 1,5% – гепатитом В. Гепатити можуть призводити до серйозних уражень печінки.

☝️Всього існує 5 основних видів гепатиту – А, В, С, D та гепатит Е.

♨️Найбільшу небезпеку несуть гепатити В і С. Фахівці стверджують: загальна кількість інфікованих ВГВ і ВГС у світі в 10-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, оскільки заразитися вірусом ВГС у 10 разів, а вірусом  ВГ В –  у 100 разів легше, ніж вірусом імунодефіциту. Так само передається і вірусний гепатит D, проте ним неможливо заразитися, якщо відсутній гепатит В. Тож, основним методом профілактики інфікування вірусним гепатитом D є вакцинація проти вірусного гепатиту В. Інкубаційний період при цих захворюваннях досить тривалий, він становить від одного до кількох місяців.                                                      

📛Гепатити А та Е  – це кишкові інфекції. Джерелом вірусного гепатиту А є хвора людина в початковому періоді захворювання. Віруси передаються через забруднену воду, продукти харчування та брудні руки. На гепатит А частіше хворіють діти 7 – 10 років. Його спалахи відбуваються в основному у школах, інтернатах. Прояв нагадує грип чи застуду. У хворого підвищується температура тіла (до 38-39°С), «дере» у горлі. Згодом погіршується апетит, з’являється нудота, іноді блювання. Однак самою першою ознакою гепатиту є потемніння сечі, яка набуває кольору пива. Випорожнення різко світлішають, стають майже білими. Потім настає жовтяниця.

⚠️Джерелом інфекції парентеральних гепатитів є хворі на гострі та хронічні форми хвороби.  Збудники цих гепатитів передаються через кров, слину, сперму і навіть через піт та сльози людини. Заразитися можна при статевому акті, використанні нестерильних медичних інструментів, переливанні крові, гемодіалізі, при тісному контакті з хворим або носієм вірусу. Інфекцію можна занести під час проведення манікюру, татуювання або пірсингу. У більшості випадків ці гепатити можуть протікати безсимптомно, а отже хвора особа може не знати, що вона хвора до того часу, як вірус уже серйозно не уразить печінку і не буде цирозу або дуже вираженого фіброзу.                                                                  

🧑‍⚕️Як дізнатись про наявність захворювання? Щоб вчасно виявити хворобу, потрібно тестуватись: безкоштовно у свого сімейного лікаря, в пунктах тестувань на гепатити; тривалість виконання тесту – 10 хвилин, при позитивному результаті тесту слід звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога.

🚫Щоб не заразитися вірусом гепатиту: не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, пилочками для нігтів тощо. Уникайте  випадкових статевих контактів, обов’язково використовуйте презервативи.

❌При проведенні татуювання, пірсингу або манікюру (педикюру) у косметичних салонах звертайте увагу, чи виконує майстер обов’язкову обробку рук антисептиком, чи працює він в одноразових рукавичках. Для всіх маніпуляцій має використовуватись одноразовий або стерильний багаторазовий інструментарій.

💉Сьогодні є можливість надійно захистити себе від інфікування вірусними гепатитами А і В, отримавши курс профілактичних щеплень. Для цього використовуються безпечні і ефективні вакцини. Дітей вакцинують проти вірусного гепатиту В у першу добу життя відповідно до календаря профілактичних щеплень.

💉У дорослому віці робити щеплення рекомендується, в першу чергу, людям, які входять в групу ризику (медичні працівники; пацієнти, що знаходяться на гемодіалізі; любителі пірсінгу і татуажу; особи, члени родини яких є носіями вірусного гепатиту В; працівники комерційного сексу; споживачі ін‘єкційних наркотиків та ін.).

Вакцинація для дорослих проводиться в комунальних медичних закладах (за умови наявності вакцин) або в приватних клініках.                                                   

💊Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Завдяки регулярному прийому противірусних препаратів розмноження вірусу пригнічується і вірогідність розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми значно знижується.

🩺🌡️Вірусний гепатит С лікується 12 тижнів (інколи – 24 тижні) за кошти державного бюджету. Сучасні препарати безпечні, майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 90%. Лікування безоплатне.

Бережіть себе 🙌