КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту

Йододефіцит ‒ розлад здоров’я, що пов’язаний із нестачею йоду в нашому організмі. Згідно з даними World Health Organization (WHO), йододефіцит – це одне із найбільш поширених захворювань неінфекційного характеру у світі. Приблизно 1,8 млрд. світового населення має нестачу йоду.

Йод – це мікроелемент, який потрібен нашому організму для створення гормонів щитоподібної залози. Він необхідний людині протягом усього життя, але найбільше під час вагітності та у період росту і когнітивного розвитку дитини. Його нестача може призвести до затримки росту в дітей, порушенню розумової активності та обміну речовин у дорослих. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи.

Норми фізіологічних потреб йоду в Україні для:

дітей і підлітків 90 ‒ 150 мкг;

дорослих чоловіків та жінок ‒150 мкг;

жінок під час вагітності та в період лактації ‒ 200 мкг.

Найпоширеніші ознаки йододефіциту:

– відчуття постійної втоми;

– пригнічений настрій та неуважність;

– відчуття болю в серці, задуха,

– порушення менструального циклу;

– постійне відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла.

Профілактика йододефіциту:

Регулярно споживайте продукти, збагачені йодом:

– морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

– білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

– морську капусту (ламінарію);

– овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

– фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму);

– яйця, молоко;

– яловичину;

– волоські горіхи.

Замініть просту сіль на йодовану (споживайте разом із їжею 5–6 г йодованої солі на добу).

Якщо у вас з’явилися ознаки дефіциту зверніться за консультацією до лікаря-ендокринолога.