
Йододефіцит ‒ розлад здоров’я, що пов’язаний із нестачею йоду в нашому організмі. Згідно з даними World Health Organization (WHO), йододефіцит – це одне із найбільш поширених захворювань неінфекційного характеру у світі. Приблизно 1,8 млрд. світового населення має нестачу йоду.
Йод – це мікроелемент, який потрібен нашому організму для створення гормонів щитоподібної залози. Він необхідний людині протягом усього життя, але найбільше під час вагітності та у період росту і когнітивного розвитку дитини. Його нестача може призвести до затримки росту в дітей, порушенню розумової активності та обміну речовин у дорослих. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи.
Норми фізіологічних потреб йоду в Україні для:
дітей і підлітків 90 ‒ 150 мкг;
дорослих чоловіків та жінок ‒150 мкг;
жінок під час вагітності та в період лактації ‒ 200 мкг.
Найпоширеніші ознаки йододефіциту:
– відчуття постійної втоми;
– пригнічений настрій та неуважність;
– відчуття болю в серці, задуха,
– порушення менструального циклу;
– постійне відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла.
Профілактика йододефіциту:
Регулярно споживайте продукти, збагачені йодом:
– морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
– білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
– морську капусту (ламінарію);
– овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
– фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму);
– яйця, молоко;
– яловичину;
– волоські горіхи.
Замініть просту сіль на йодовану (споживайте разом із їжею 5–6 г йодованої солі на добу).
Якщо у вас з’явилися ознаки дефіциту зверніться за консультацією до лікаря-ендокринолога.