Отруєння грибами: профілактика і перша допомога
Із 2 тис. видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. Існують прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також підкажуть, що робити у разі підозри на таке отруєння.
Як уникнути отруєння грибами: профілактика
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, та які підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від їх споживання.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, у тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і підвищуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше 3 разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Кому не можна їсти гриби
Навіть якщо впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
дітям віком до 12 років;
особам літнього віку.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
нудота, блювання;
різкий біль у животі;
діарея;
запаморочення;
підвищення температури тіла;
зниження пульсу;
задуха;
судоми;
відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас з’явився хоча б один із цих симптомів, негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами
Найголовніше — терміново телефонуйте «103». Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г/кг маси тіла). До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтеся постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водносольовий баланс та вивести токсини. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів. У жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» — це може бути смертельно небезпечно. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Статтю підготувала завідувач амбулаторії ЗПСМ №3 Полієнко Л.В.