
🍊Це одна з основних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.
🍊Це потужний антиоксидант.
🍊Він допомагає дезактивувати високореактивні молекули, відомі як вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин.
🍊Він зміцнює імунітет.
🍊Утворює колаген.
🍊Він загоює рани.
🤓 Вітамін С було відкрито 1912 року, виділено 1928 року, а 1933 року він став першим вітаміном, отриманим хімічним шляхом.
🧏🏼♂️ Незважаючи на те, що організм людини здатний зарезервувати вітамін С на 3–4 місяці в особливих клітинах кори наднирників, великих залозах внутрішньої секреції, печінці, специфічною його особливістю є те, що ним не можна запастися 🤷🏼.
Потрапляючи в організм, аскорбінова кислота відразу ж витрачається на його потреби.
Ось чому люди, наївшись сповна влітку 🍓🍋 ягід і фруктів, навесні все одно відчуватимуть дефіцит 📉 вітаміну С.
Поповнювати його потрібно постійно, щодня, ба більше того – по кілька разів на день із кожним прийомом їжі, з продуктами харчування або у вигляді аскорбінової кислоти.
👨🏼⚕️Рекомендовані норми споживання вітаміну С НА ДОБУ:
🍋 для дітей перших 3-х років життя – 30-45 мг;
🍋 дошкільнят – 50-60 мг,
🍋 підлітків 11-17 років – 70 мг,
🍋 дорослих чоловіків (в залежності від енерготрат) – 70-100 мг,
🍋 жінок – 70-80 мг,
🍋 під час вагітності – 90-100 мг,
🍋 при годуванні грудьми – 110-120 мг.
Здорові люди – як діти, так і дорослі, для підвищення стійкості до простудних захворювань повинні одержувати 60-100 мг в день.
Потреба 📈 у вітаміні С зростає при 🚬палінні (на 50%), 🏋️♀️інтенсивній фізичній праці, 🙀нервово-емоційному стресі та в умовах 🌬️холодного клімату.
Добову доза вітаміна С рекомендовано перед вживанням розділяти на 3–4 прийоми.
❗️Попереджаємо: передозування цього вітаміну призводить до переповнення і руйнування клітин, які його зберігають, і може спровокувати алергію, утворення каменів у нирках, подразнення шлунково-кишкового тракту.
Через це можуть підвищитися лейкоцити в крові, у жінок порушитися менструальний цикл.
❗️Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
❗️Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.
👨🏼⚕️Нагадаємо, що вітамін C – водорозчинний, і найбільше на нього багаті продукти рослинного походження, особливо шипшина, солодкий перець, смородина, обліпиха, петрушка, кріп, капуста брюссельська, білоголова та цвітна, картопля, помідори, яблука, ананаси, цитрусові.
Бережіть себе та будьте здорові 🩵