КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

Глаукома – це захворювання, яке супроводжується підвищенням внутрішньоочного тиску, руйнуванням клітин сітківки, атрофією зорового нерва та зменшенням гостроти та поля зору, що в результаті призводить до сліпоти.

У нормі очний тиск становить близько 15 (від 10 до 20) мм.рт.ст. Він зберігається на певному рівні завдяки рівномірному притоку й відтоку рідини. Якщо баланс порушується і рідина починає накопичуватися в оці, тиск підвищується. Через це збільшується навантаження на зоровий нерв та інші елементи очей, а також порушується кровообіг та живлення тканин. Це призводить до атрофії зорового нерва, через що перестають надходити сигнали від очей до головного мозку. Спочатку у людини погіршується загальна гострота зору та порушується периферичний – звужується зона видимості, потім розвивається сліпота.

Найчастіше глаукома розвивається у людей старше 40 років, але може з’явитися і в молодому, і в дитячому віці. У багатьох захворювання викликає сліпоту. За даними ВООЗ, глаукома є причиною 13% всіх випадків сліпоти. Основна проблема полягає в пізній діагностиці, коли зупинити прогрес захворювання вкрай складно. При своєчасному виявленні хвороби лікування більш ефективне та багатьом пацієнтам допомагає зберегти зір.

ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ГЛАУКОМИ:

вік після 60 років;

вік після 40 років при наявності інших факторів ризику;

генетична схильність;

короткозорість або далекозорість;

високий внутрішньоочний тиск;

гіпотензія – низький артеріальний тиск;

травми очей, операції, запальні захворювання

цукровий діабет;

атеросклероз;

хвороби ендокринної системи;

деякі хвороби серця та судин;

тривала гормональна терапія.

ЯКІ БУВАЮТЬ СИМПТОМИ ГЛАУКОМИ?

Поступове погіршення зору, характерне для ранніх стадій хвороби, практично не відзначається людиною, що має глаукому. А якщо у неї короткозорість або далекозорість, то ймовірність, що пацієнт проігнорує симптоми та не піде на обстеження – ще вище.

Первинними ознаками глаукоми можуть бути:

-помутніння в очах (або одному) після пробудження;

-поява різнобарвних кіл навколо ламп, вогню та інших джерел світла, а також світлих предметів.

Ці симптоми можуть зникати через пару хвилин після пробудження. З’являються вони через нічне підвищення тиску в очах та застій крові.

Також симптомами глаукоми є:

-розвиток короткозорості або далекозорості;

-зменшення гостроти зору в сутінках;

-поява туману, сітки перед очима;

-зменшення кута огляду;

-почуття болю, тяжкості, печіння в очах;

-легкий біль навколо очей;

-головний біль;

-почервоніння очей;

-сльозоточивість.

Методи лікування глаукоми залежать від ступеня захворювання. На ранній стадії застосовують медикаментозну терапію. Лікар може призначити очні краплі, які знижують тиск та відновлюють кровопостачання очного яблука, а також таблетовані препарати. Ці ліки повинні нормалізувати стан пацієнта та зупинити дегенерацію очного нерва. При своєчасному початку лікування воно, як правило, виявляється ефективним. На пізніх стадіях глаукоми, а також при неефективності консервативної терапії, призначають хірургічне лікування.

ПРОФІЛАКТИКА ГЛАУКОМИ:

Для профілактики глаукоми офтальмологи рекомендують:

-уникати перенапруження очей;

-робити перерви при роботі з комп’ютером;

-не виконувати надмірних фізичних навантажень;

-зменшити вживання кави, міцного чаю, гострих страв;

-збільшити вживання свіжих овочів та фруктів;

-кожен день пити по 1,5-2 літра води;

-раз на рік проходити профілактичний огляд офтальмолога;

-при діагностиці підвищеного очного тиску або відповідності верхній межі норми проходити обстеження потрібно раз в 3-6 місяців;

-своєчасно лікувати захворювання, що провокують розвиток глаукоми.