КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Дифтерія: важливість щеплення

⚠️У Київській області зареєстровано летальний випадок від дифтерії. 29.12.2023 хвора 73-річна жінка була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з’ясовано, що у померлої були відсутні щеплення. Зазначимо, що це перший летальний випадок від дифтерії за 2023 рік.
😷Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.
🤧Серед найпоширеніших проявів хвороби є: біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.
🤒Захворювання також може викликати ускладнення, які включають в себе: блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).
🚑Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару.

📅💉Запобігти небезпечним ускладненням можна завдяки вакцинації дітей згідно з Національним календарем профілактичних щеплень і ревакцинації дорослих кожні 10 років. Діти мають отримати 6 щеплень від дифтерії: у перші 2, 4, 6, 18 місяців життя та у 6 і 14 років. Вакцина проти дифтерії АДП-м містить також протиправцевий компонент.
💉👩‍⚕️Щеплення вакциною АДП-м є безкоштовним! Зверніться до вашого сімейного лікаря, перевірте свій вакцинальний статус та в разі необхідності вакцинуйтесь.
☝️Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через рік-півтора не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але у правильно щеплених недуга матиме набагато легший перебіг, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому Центр громадського здоров’я рекомендує вчасно здійснювати як вакцинацію, так і ревакцинацію.
🙏Бережіть себе та своє здоров’я!
Джерело інформації: Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.