КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Медична маска в епідсезон ГРВІ, грипу та COVID-19: кому і в яких випадках рекомендована?

😷Медичні маски, дотримання дистанції та введення «локального карантину» в окремих містах чи областях під час значного підйому рівня захворюваності на гострі респіраторно-вірусні захворювання – це одні з основних протиепідемічних та профілактичних норм, які, попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19 діють в Україні на постійній основі. ☝️Такі протиепідемічні заходи можуть вживати в областях чи окремих районах, містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу або у разі спалаху респіраторно-вірусних інфекцій в окремих установах чи організаціях, навчальних закладах тощо.
📈Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону, який починається в Україні у жовтні та закінчується навесні.

😷Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів.
Одягати маску рекомендовано:
🔶️ якщо відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте та не можете залишатися вдома;
🔶️ пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом – маска обмежить потенційне поширення респіраторних виділень;
🔶️ якщо доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 та грип;
🔶️ здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту;
🔶️ лікарям та медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми та під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

Як правильно використовувати медичні маски?
🔷️ медичну маску потрібно одягати чистими руками, бажано перед цим їх помити з милом або очистити розчином для рук на спиртовій основі;
🔷️ не можна використовувати маски, які одягали повторно та ті захисні чи медичні маски, які мають пошкодження. Також не можна носити чужі маски. Маска – це індивідуальний засіб захисту;
🔷️ правильно одягнена маска має закривати ніс та рот таким чином, щоб між обличчям та маскою не було щілин. Вона також повинна давати змогу людині вільно дихати;
🔷️ знімати медичну маску варто не торкаючись її передньої частини;
🔷️ змінювати медичні маски варто кожні 2 години та тоді, коли вони стали вологими або ж забруднились;
🔷️ викидати використані маски бажано у закриті контейнери.

💦🤝Вірусні інфекції передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й контактним. Тому використання лише маски буде недостатньо.☝️ Найбільш ефективними методами профілактики у період респіраторно-вірусних захворювань й епідемій є комплекс з вакцинації, дотримання правил особистої гігієни (миття рук, обробка рук антисептиками, особливо після контакту з такими поверхнями, як дверні ручки, поручні в транспорті, тощо), правильного харчування, регулярного провітрювання приміщень, уникнення тривалого перебування у місцях скупчення людей, ізоляції вдома у разі появи симптомів застуди.

📊За офіційною інформацією Міністерства охорони здоров’я України з жовтня в Україні на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн. людей, 56% – діти.
👨‍⚕️За перших ознак захворювання необхідно звернутися до сімейного лікаря, не вдаватися до самолікування, а під час хвороби подбати про безпеку рідних та колег (залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд).
💉Найефективнішим способом посилення імунітету проти грипу та COVID-19 у світі визнана вакцинація. Наразі усі області забезпечені безоплатною вакциною проти COVID-19. Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. ☝️Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу можна придбати в аптеці.
🙏Бережіть себе та своє здоров’я!

Джерело інформації: Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.