КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Осінь 🍂 – час сезонних застуд 🤧.

🧏🏻‍♀️ «Зміцнення імунітету дозволить знизити ризик респіраторних захворювань (застуди) і грипу», – говорить 👩🏻‍⚕️ педіатриня, Олена Анатоліївна.

Для цього достатньо дотримуватись простих рекомендацій:

✅зробити щеплення;

✅збалансувати дієту.

Пік сезонних застудних захворювань припадає на період з листопада 🍂 по травень 🌸🌱- коли встановлюється вітряна і волога погода, а запас вітамінів, накопичених організмом влітку, зменшується. 

Cимптоми застудних захворювань на початковій стадії однакові. 

Хворий скаржиться на:

🌀 легкий головний біль;

🌀 м’язовий біль;

🌀 біль у горлі;

🌀 нежить;

🌀 кашель;

🌀 лихоманку.

Температура тіла 🌡️ може бути підвищеною (37,2 ℃) або високою (до 39 ℃) в залежності від тяжкості перебігу захворювання. 

Симптоматика розвивається протягом 1-2 днів після зараження.

Механізм зараження в холодну пору року приблизно однаковий.  

Основною причиною підвищеної захворюваності є 🥶 переохолодження, яке знижує 📉 захисні сили організму, та перебування у натовпі (наприклад, в громадському транспорті 🚎), де існує велика ймовірність “підхопити” інфекцію. 

🧏🏻‍♀️ Навіть короткочасний вплив холодної температури призводить до локального переохолодження, що послаблює 📉💪🏻захисні сили організму і підвищує 📈ризик зараження 🥴 на 10%.

☝🏻❗️Тому профілактика застуди полягає в першу чергу в зміцненні імунітету, а також в:

🍁 за можливості, уникненні місць масового скупчення людей – громадського транспорту, торгових центрів, що дозволить зменшити ризик контакту з носіями вірусів і бактерій;

🍁 дотриманні правила не торкатися руками обличчя. 

Узявшись за поручень в метро/тролейбусі 🚎 або відкривши вхідні двері 🚪 в офіс, ви переносите на шкіру долонь патогенні мікроорганізми 🦠. 

Мийте руки якомога частіше❗️Особливо актуально для людей, які працюють в офісі – хворий колега може «поширювати» бактерії на оточуючі його предмети загального користування.

🍁 не нехтуванні вологим прибиранням в будинку 🏠. 

Якщо один з членів сім’ї хворіє, то вологе прибирання рекомендується проводити з використанням дезінфікуючих засобів.

🍁 не розпочинайте 🙅🏻‍♀️ різко загартовуватися 🥶. 

☝🏻Одна з поширених порад щодо зміцнення імунітету – це загартовування. 🧏🏻‍♀️ Але раптове обливання холодною водою для організму є великим стресом (як і будь-яке переохолодження) і принесе більше шкоди, ніж користі. 

Починати загартовуватися потрібно поступово, і, бажано, не в сезон застуд❗️

🍁 відмовленні від куріння і уникнення задимлених місць. 

🚬Тютюновий дим та часточки пилу додатково дратують слизову оболонку носоглотки і роблять її більш вразливою до впливу патогенів.

Що їсти, щоб не захворіти? ➡️