КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Перший лікар в житті маленької людини – 🧑🏻‍⚕️ Неонатолог. 

5 квітня відзначали його професійний день! 👏🏻🎈

Основними пацієнтами неонатологів є новонароджені, які хворіють або потребують спеціалізованої медичної допомоги через передчасні пологи, низьку масу тіла, внутрішньоутробну затримку росту, вроджені вади розвитку, сепсис, бронхо-легеневу дисплазію або асфіксію в пологах.

Трохи історії 📜:

☑️ У 1898 р. Д-р Джозеф ДеЛі створив першу дитячу інкубаторну станцію в Чикаго, штат Іллінойс. 

☑️ Перший американський підручник з передчасно народжених дітей був опублікований в 1922 році. 

☑️ У 1931 році доктор Роберт Бауер винайшов перший інкубатор для об’єднання тепла і кисню, а також вологості в лікарні Генрі Форда. 

☑️ У 1952 році доктор Вірджинія Апгар описала систему балів за шкалою Апгар як засіб оцінки стану новонародженого. ☑️ Тільки до 1965 року в Нью-Хейвені, штат Коннектикут, було відкрито перше відділення інтенсивної терапії новонароджених (NICU).

☑️ У 1975 році Американська рада педіатрії створила сертифікат для неонатології.

✅ Щодо нашої рідної неонатології, то ще у 1976 році саме в НДСЛ «ОХМАТДИТ» в неонатологічному корпусі розмістилися два відділення патології новонароджених та відділення недоношених дітей, які стали міським неонатологічним центром. А також організовані відділення реанімації та інтенсивної терапії для новонароджених.

✅ З 1977 року неонатологічні відділення лікарні стали базою новоутвореної кафедри неонатології Київського інституту удосконалення лікарів. 

✅ Структура та робота відділень відповідають сучасним вимогам та світовим стандартам виходжування та лікування новонароджених дітей. 

♥️ Це відбувається завдяки сумлінності, професіоналізму, небайдужості наших чудових лікарів-неонатологів.