КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

«Пишайтеся своєю посмішкою» – таке гасло Всесвітнього дня здоров’я ротової порожнини 2024

Захворювання ротової порожнини (далі – ЗРП), такі як карієс, пародонтит (пародонтоз), є найбільш поширеними неінфекційними захворюваннями в світі.
Не зважаючи на те, що вони:
😩 призводять до болю та дискомфорту,
🙅🏻‍♀️ можуть впливати на всі аспекти життя, від взаємовідносин і впевненості у собі до навчання, роботи і здатності спілкуватися з іншими людьми,
зазвичай ЗРП залишаються поза увагою громадськості 🙆🏻.

⚠️За даними ВООЗ, на зубний 🦷 карієс у всьому світі страждають 60-90% 🧒🏻дітей шкільного віку та 98%🧓🏼дорослих.
🧏🏻‍♀️ Слід зазначити,
що найчастіше ЗРП не стільки є наслідком генетичної схильності людини, скільки їх поганих звичок та нездорового способу життя.
⚠️Так, за даними FDI причиною карієсу 🦷 (руйнування зубів), найчастіше є дієта з високим вмістом цукру (в напоях 🥤, закусках 🍩 і оброблених харчових продуктах🍫🍬).

В ротовій порожнині 👅в нормі, як і в багатьох інших порожнинах тіла, живуть 🦠 бактерії, більшість з яких нешкідливі для здоров’я людини.
Зазвичай природні захисні сили організму і хороший догляд за ротовою порожниною (щоденне чищення 🪥🦷 зубів щіткою, зубною ниткою) допомогають тримати дані бактерії під контролем.
🧏🏻‍♀️ Однак, без належної гігієни ротової порожнини 👄, бактерії досягають рівнів, які призводять до ЗРП – карієс і захворювання ясен.

За даними 🎎 японських вчених, люди, які чистять зуби 3 рази на день, рідше страждають від надмірної ваги.
❗️Слід пам’ятати, що ЗРП без належного їх лікування, можуть призвести до повної втрати зубів.
На сьогоднішній день, близько 30% населення 🌏 світу у віці 65-74 років втрачає всі свої природні зуби.
👩🏻‍⚕️ ЗРП можна запобігти, якщо відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися правил здорового способу життя, здорового харчування та гігієни ротової порожнини.

Не забувати регулярно відвідувати лікаря стоматолога та вчасно лікувати зуби 🦷😉