КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

🇺🇦В Україні – епідемія туберкульозу (ТБ) – близько 30 тис. хворіють на активні форми, 5-7 тис. щороку помирає від ТБ та маємо високий рівень стійких форм ТБ!

❗️Ця хвороба – справжня загроза людству❗️   

Туберкульоз – проблема соціальна,  а тому – кожен повинен дбати про себе! 

Тільки міцна 💪🏻 імунна система, повноцінне харчування🥙, здоровий спосіб життя🤾‍♂️, запобігання контакту з хворими, щеплення БЦЖ 💉👶🏼новонароджених зможе вберегти від цієї небезпечної недуги!

Зараження ТБ людини в основному відбувається повітряно-крапельним шляхом 😷 (з частинками мокротиння, слини хворого при кашлі, чханні). 

Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій. 

Перші ознаки розвитку ТБ: 

🏮прогресуюча та безпричинна втрата 🏮ваги;

🏮слабкість;

🏮апатія;

🏮підвищення температури тіла;

🏮кашель з виділенням мокроти.

Біля однієї чверті населення світу 🌍мають латентний ТБ, при якому люди інфіковані бактеріями туберкульозу, але (поки що❗️) не захворіли цією хворобою і не можуть її передавати. 

Ризик того, що ці люди протягом життя захворіють на туберкульоз, становить 5-15%. 

🧏🏻‍♀️ Однак люди з ослабленою імунною системою, наприклад з ВІЛ-інфекцією, недостатністю харчування, діабетом і деякими хронічними захворюваннями та люди, що мають шкідливі звички більш схильні до захворювання. 

🚬Вживання тютюну значно підвищує ризик захворювання на туберкульоз та смерті від нього.

Коли у людини розвивається активна форма ТБ, хвороба  тривалий час може мати прихований перебіг. ☝🏻Тому захворівший не звертається своєчасно за медичною допомогою та передає бактерії іншим людям. 

❗️За рік, людина хвора на ТБ, може інфікувати до 10-15 інших людей, з якими контактує❗️

У цей період мікобактерія ТБ, яка потрапила в організм людини, починає розмножуватися в 🫁 легенях або інших органах – нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишківнику, шкірі, статевих органах. 

Через деякий час хворий починає відчувати нездужання – кашель, лихоманку, слабкість, рясне потовиділення вночі, безпричинну втрату ваги тощо. 

⚠️Кровохаркання, задишка, біль в грудній клітці – більш пізні симптоми.

👩🏻‍⚕️Та знайте, ТБ можна лікувати та виліковувати!