КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆Сьогодні, 7 лютого, відзначають День масажиста

Масаж виник ще задовго, як це стало професією у сучасному світі. В стародавні роки та роки середньовіччя, такий вид лікування використовували такі лікарі як Авіцена та Разес, хоча, на жаль, його могли дозволити собі не всі. ☝️Сучасний масаж виник завдяки лікарю-фізіологу Перу Генріку Лінгу, який започаткував школу у Стокгольмі по навчанню масажу у 1813 році. Це дало поштовх для розвитку масажу як такого більш інтенсивно.

🇺🇦 Яка ситуація в Україні? Перші школи та навчальні заклади почали виникати у  1911 році у Харкові, пізніше в Одесі, Чернігові, Феодосії. У 1969 році у Києві заснований науково-дослідний інститут медичних проблем фізичної культури.

📅В офіційному календарі українських свят ця подія з’явилася у 2018 році.

🙌Отже розрізняють різні виду масажу:

– лікувальний масаж,

– сегментарний рефлекторний масаж,

– періостальний масаж,

– сполучнотканинний масаж,

– профілактичний (гігієнічний) масаж,

– точковий масаж,

– дитячий масаж.

☝️Звісно можна назвати ще як мінімум 5-6 масажів, що виникли значно пізніше: гідромасаж, кріомасаж, гінекологічний масаж, вібраційний масаж і багато інших видів.

🔁Розрізняють основні прийоми масажу: погладжування, розтирання, розминання, вібрація, саме в такій послідовності проводиться до 75% масажів. ⚠️При деяких масажах не використовується чи заборонено використовувати деякі прийоми з вказаних вище, оскільки може призвести до погіршення стану.

⚛Про переваги масажу

Масаж знижує швидкість утворення продуктів обміну речовин, таких як молочна кислота, сечовина, креатинін і вуглекислий газ та запобігає їх накопиченню в м’язах. Масаж допомагає зняти судоми м’язів, посилює їх кровопостачання і живлення, покращує тонус м’язів і допомагає запобігти або відстрочити розвиток атрофії м’язів. Масаж знімає відчуття дискомфорту, дратівливість, нервову збудливість. Масаж покращує стан імунної системи та допомагає відновленню ушкоджених м’яких тканин за рахунок збільшення циркуляції крові в уражених ділянках. Масаж розширює і відкриває кровоносні судини, покращуючи кровообіг, збільшується кількість капілярів, а також покращується відтік лімфи на тих ділянках де проводиться масаж.

⚠️Про недоліки

При проведенні масажу в деяких випадках людина може відчувати деякий дискомфорт, запаморочення, легке нездужання. Серйознішими побічними ефектами масажу може стати тромбоутворення, особливо в осіб із вираженою артеріальною гіпертензією. Також при проведенні масажу можливим є пошкодження периферичних нервів, частіше при проведенні глибокого масажу недосвідченим масажистом. Частина хворих також вважає процедуру масажу дуже болючою у зв’язку із зниженим порогом больового відчуття. При проведенні інтенсивного масажу на шкірі можуть з’явитися синці або гематоми.

👨‍⚕️Ну що ж, трішки розкрили тему: що таке масаж та як він розвинувся, його основні критерії, недоліки та переваги…. Думаю, спираючись на статистику та історію, масаж – це те, що потрібно майже кожній людині, особливо нашим захисниках та захисницям після поранень, оскільки масаж – це частинка реабілітації та як найшвидшого відновлення здоров’я.🙏

🇺🇦Тримаймо стрій, разом до перемоги! Слава Україні. Героям Слава.