КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆18 вересня проводиться Всесвітній день моніторингу якості води

Цей день був заснований в 2003 році, ініціатором його створення виступив американський Фонд чистої води.

📣Мета – підвищення інформованості суспільства про проблеми води та участь у захисті водних ресурсів від забруднення у всьому світі.

💧Вода – це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незмінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин, рослин.

🌍Прісна вода на Землі становить лише 2,5% від загальної кількості води, тоді як 70% поверхні Землі вкрито водою. Ми з вами, як і наша планета на 70% складаємося із рідини.

🔬Від якості води, її складу залежить здоров’я всього людства. За даними ВООЗ половина жителів планети вживає забруднену воду. Близько 70% промислових відходів скидається у воду. 80% забруднення води відбувається через побутові стоки. Понад 6 мільярдів фунтів сміття, здебільшого пластику, щороку опиняються в океанах🌊. Майже 97% води у світі є солоною або непридатною для пиття.

🏚🚿На якість питної води систем централізованого водопостачання негативно впливає незадовільний технічний стан водопровідних споруд і мереж та значна їх зношеність. Нерозумне використання природних ресурсів, величезна кількість промислових і побутових відходів призвели до небезпечного забруднення грунтових басейнів. Вода може бути фактором передачі багатьох захворювань.

Питна вода, що призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам:

♻️бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні,

♻️мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний стан.    

💧Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороб, в тому числі тяжких, що призводять до смерті, тому увага до її якості – надважливе завдання кожного жителя планети, що переймається власним здоров’ям та довголіттям. 🌎Традиційно в різних куточках Землі беруть проби води для проведення аналізу за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, радіологічними показниками, для оцінки її якості та безпеки для людини та навколишнього середовища.

🇺🇦Україна як кандидат у члени ЄС, продовжує активно запроваджувати нові підходи та розвивати мережу моніторингу якості води. Цим ми дбаємо про здоров’я українців та довкілля, а також виконуємо вимоги Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу.

🙏Бережіть себе і здоров’я своїх близьких!

💧Споживайте лише якісну питну воду!