КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆2 травня – День немовляти

👪Для кожної родини дитина – особливе щастя! З появою на світ малюка батьки огортають своїх немовлят любов’ю та турботою. 🤱Намагаються задовольнити всі потреби малечі і радіють їх першим досягненням. Кожен крок дитини – маленька перемога, яка викликає гордість та посмішку. Втім, є такі факти про новонароджених, про які не здогадуються навіть їхні батьки.

Перевіримо?

🌓Чорно-білий зір. Ви пам’ятаєте, яким бачили світ у дитинстві? Кольоровим або чорно-білим? Виявляється, у новонароджених зір чорно-білий!

💧Плач. Ми можемо плакати солоними сльозами, а ось у новонароджених сльози починають вироблятися тільки на третьому тижні життя.

☠️Кістки. У дорослої людини 206 кісток, а у немовляти на 64 більше – аж 270!

📈Зріст. Діти ростуть дуже швидко, але якби малюк продовжував рости тими ж темпами, що і в перший рік життя, до 20 років сягав би зросту в 9 метрів!

👀Очі. Очі майже не ростуть у міру дорослішання. Розмір очей новонародженого становить 75% від дорослого.

🍬Глюкоза. 50% всієї глюкози в організмі немовляти йде на забезпечення роботи мозку.

😋Смак. У дорослого є в середньому близько 10000 смакових рецепторів – а у немовляти в три рази більше!

♥В утробі. Коли вагітна жінка хворіє, немовля в її утробі виділяє стовбурові клітини на відновлення її органів.

🤿Плавання. Діти ростуть в амніотичній рідині, тому вони володіють вродженою здатністю плавати.

🧂Сіль. Попри те, що у немовлят втричі більше смакових рецепторів, ніж у дорослих, вони не відчувають смак солі до 4 років.

🧐“Амнезія дитинства”

Ваша дитина, ймовірно, не буде пам’ятати нічого, що з нею відбувалось до трьох років. Цьому явищу психологи навіть дали назву «інфантильна амнезія» або «амнезія дитинства». Згідно досліджень діти можуть пам’ятати події, які з ними трапились навіть у віці одного року, але під час зростання вони переважно повністю втрачають спогади про свої наймолодші роки.

🤗Гармонійний розвиток немовляти після народження залежить від стосунків «мама – дитя», від взаємодії з іншими членами родини та сприяє не лише зміцненню здоров’я, але й емоційному та інтелектуальному розвитку малюка.

👪Щиро бажаємо немовлятам та їх батькам миру, міцного здоров’я, щасливого життя, сповненого любові, ласки, добра.🔰🙏