КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

📆22 серпня щорічно відзначається Всесвітній день мозку, який було засновано Всесвітньою федерацією неврології.

Існує 10 правил, які допомагають зберегти мозок здоровим до самої старості і розвинути його:

⚛1. Розумове навантаження. Під час активної розумової діяльності розростається нейронна мережа і відбувається утворення нових нейронів.

🔆2. Спорт. Під час занять спортом посилюється кровотік і кров, збагачена киснем, активніше надходить у мозок. Формуються нові судини в мозку. Виникають нові нейронні зв’язки.

⚛3. Здорова та корисна їжа. Ті, хто харчуються овочами і фруктами, горіхами і натуральними маслами рідше стикаються з в літньому віці проблемами деменції.

🔆4. Відмова від куріння. Куріння не тільки «забиває» судини і викликає кисневе голодування, а й сприяє порушенню когнітивних функцій.

⚛5. Відмова від алкоголю. Через вживання алкоголю до мозку надходить збіднена на кисень кров, що призводить до кисневого голодування. Це спричиняє запаморочення, нудоту, порушення координації, погіршення мислення. Масово гинуть клітини мозку, які вже не відновлюються.

🔆6. Мінімум стресу. При тривожних і депресивних станах мозок не в змозі перезавантажитися, що викликає смерть нервових клітин і призводить до порушення в роботі багатьох внутрішніх органів. Потрібно контролювати свої емоції, а в стані хронічного стресу або інших емоційних розладів звертатися до психотерапевта.

⚛7. Спілкування. Активне соціальне життя, спілкування з великою кількістю людей тренує мозок, допомагає уникнути стреси й депресії, сприяє зниженню ризику деменції в старості.

🔆8. Безпека голови. Удари по голові, дрібні струси, які залишаються проігнорованими чи непоміченими, можуть з віком стати причиною розвитку когнітивних порушень і деменції.

⚛9. Хороший сон. Під час глибокої фази сну мозок перезавантажується, відновлюється, відпочиває. Саме тому людина повинна спати не менше 8 годин на добу. Якщо сон триває менше або він переривчастий, мозок не відпочиває – нервові клітини гинуть.

🔆10. Профілактика діабету, ожиріння, гіпертонії. Ці захворювання катастрофічно позначаються на стані мозку, погіршують когнітивні функції, що призводить до розвитку деменції. Тому потрібно з юного віку й протягом усього життя контролювати свою вагу, займатися спортом, добре харчуватися, уникати стресів і піклуватися про себе.

🙏Виконуйте ці правила і будьте здорові!