КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

🗓️ 28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу

І сьогодні хочеться нагадати про цю хворобу, про наслідки сказу у людини і тварин та наскільки легко його можна попереджати.

🦠 Сказ – небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини. 

Основними джерелами збудника сказу для людей є 🐈 коти, 🐶 собаки та 🦊лисиці.

Серед інфекційних хвороб сказ займає особливе місце в силу абсолютної ☠️ летальності (якщо в перші ж години не надати зараженому необхідну допомогу, він неминуче загине).

📑 Щороку від цього захворювання в світі гине ⚰️ понад 55 000 людей і більше 1 млн тварин.

🇺🇦 В Україні сказ реєструється в усіх областях і майже щороку від нього помирає 🪦 від 1 до 7 осіб.

🚩Перші симптоми сказу – неприємні відчуття у місці укусу (подряпини). У деяких випадках спостерігається нагноєння шкіри.

🚩Основні ознаки розвитку захворювання – підвищення чутливості до зовнішніх подразників (світло, запах, дотик, звук) та страх води. Наприклад, хворий неспроможний зробити навіть ковток води – починаються судомні скорочення, до блювота. 

З розвитком захворювання судоми виникають навіть від звуку води, що ллється.

🚩Коли хворий заспокоюється, настає повна знерухомленість, не реагує на світло та інші подразники, зникає боязнь води – на тлі ураження дихального центру настає ☠️ смерть.

⚠️Симптоматика проявляється не відразу. 

З моменту укусу може пройти тиждень, два і навіть місяць.

❗️З моменту появи основних ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.

☝🏻Очищення рани та імунізація, зроблені якомога раніше після підозрілого контакту з твариною, можуть запобігти розвитку сказу практично на 100%.

Профілактика сказу полягає у щорічній вакцинації домашніх тварин проти сказу (собачок, котиків).

В жодному разі не треба 🙅🏼‍♀️ вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! 

Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові.

🧏🏼‍♀️ Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою 🚨 щодо захворювання на сказ. 

З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. 

Про це слід сповістити ветпрацівників.

👩🏼‍⚕️Якщо так сталося, що Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне – швидко промити рану (подряпину) водою з милом, накласти пов’язку і в цей же день слід звернутися до 🏥 травматологічного пункту, який працює цілодобово, для проведення 💉 антирабічного щеплення.

⚠️ При пошкодженні 👖 одягу, в який Ви були одягнуті під час укусу – обробіть його гарячою праскою і тільки після цього можете його ремонтувати.

Бережіть себе та будьте здорові!🫶🏻