КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

🗓️17 листопада – Міжнародний день передчасно народжених дітей👣

«День білих пелюсток» – називають його у всьому світі🌍, підкреслюючи особливу тендітність та незахищеність дітей, які народилися раніше терміну.

📖Його мета – підвищити рівень обізнаності про передчасні пологи, а також показати батькам, що передчасно народжена дитина – це не вирок.

💜Фіолетовий колір – це символ проблеми передчасно народжених малюків, які народжуються з екстремально низькою вагою.

💜💜💜Цей колір символізує надію, чутливість, співчуття та відкритість для допомоги іншим.

Щорічно на планеті 🌍близько 15 мільйонів дітей народжуються передчасно, тобто в середньому це кожна 1️⃣0️⃣-та дитина з народжуваних.

☝️Останнім часом відзначається стабільне зростання народження дітей раніше від належного терміну.

Усі передчасно народжені для визначення оптимального обсягу медичних втручань та виходжування розподіляють на  ГЕСТАЦІЙНІ ГРУПИ:

✅36 тижнів та 6 днів – незначно передчасно;

✅32 – 34 тижні – помірно передчасно;

✅28 – 32 тижні – значно передчасно;

✅менше 28 тижнів – вкрай передчасно.

Деякі особливості догляду:

✡️Недоношена дитина потребує додаткового тепла і більш ретельного контролю температури тіла. Контроль температури тіла дитини проводиться щонайменше 4 рази на добу.

✡️Температура приміщення де знаходиться недоношена дитина повинна бути не меншою, ніж 22-24 ͦ С. Нормальною температурою тіла дитини є 36,5-37,5 ͦ C. Обов’язковим є провітрювання приміщення та підтримання нормальної вологості 45%-55%.

✡️Вигодовування недоношених дітей проводиться з урахуванням гестаційного віку, ступеня зрілості та загального стану. В залежності від наявності та злагодженості ковтального та смоктального рефлексів дитину годують груддю, альтернативним методом або через зонд.

‼️Найкращим продуктом для вигодовування недоношеної дитини є грудне молоко‼️

При необхідності додаються збагачувачі грудного молока або спеціальні молочні суміші.

Об’єм шлунку недоношеної дитини значно менший в порівнянні з доношеною, тому прикладати недоношену дитину до грудей треба частіше, якщо вона на виключно грудному вигодовуванні!

👶Передчасно народжені діти – це особлива категорія дітей. Вони дуже слабкі, адже, багато функцій організму у них ще незрілі. Якщо дитина при народженні важить менше 1500 грамів, в перші місяці життя вона стикається з багатьма проблемами легеневої, серцево-судинної, нервової та травної систем.

❗ Передчасно народжені діти мають вищі шанси захворіти на інфекційні хвороби, тому важливо, щоб вони отримали щеплення.  Це пояснюється тим, що їхня імунна система менш розвинена.

У більшості випадків недоношених дітей (немовлят, народжених до 37 тижнів), зокрема дітей із низькою масою тіла, вакцинують за звичайною схемою та дозуванням згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Але є і спеціальні рекомендації для передчасно народжених дітей щодо вакцинації:

Поспішайки, ранні пташки – так називають передчасно народжених діток. Всі вони – кохані, довгоочікувані, але такі тендітні, такі слабкі.

 ❤️Кожне врятоване життя такого немовляти – безцінне!

Бажаємо діткам та їх батькам бути здоровими!💜💜💜💜💜